Motorama Speedway

Speedway är internationellt sett ett samlingsnamn för många olika sporter där man ska åka fort som sjutton med fordon av olika slag. I Sverige är det lite annorlunda. Här betyder speedway en sak och endast det.

Rundbana

I USA är rundbaneracing enormt populärt. Det kanske mest kända är Nascar racing. Det är enormt populärt för den nästan sjukt höga hastigheten som bilarna kör i och hur många bilar det är i ett ganska litet utrymma. Det är inte ovanligt att det blir stora och allvarliga crasher i Nascar Racing. Det finns olika storlekar på banan och det finns olika race där man kör olika många varv men vanligtvis är det väldigt många varv. Ofta kör man 400-500 varv i ett nascar-race.

Speedway med cykel

Speedway på cykel är i stort sett samma sak som vanlig speedway där man kör på en oval bana fast man cyklar istället. Hastigheten blir med andra ord enormt mycket mindre och skaderisken och olyckorna inte lika allvarliga.

Speedway med motorcykel

Här har vi det som i Sverige kallas för Speedway. En oval bana med motorcyklar som saknar bromsar. Underlaget är oftast grus med spår av lera. Det finns också Isracing som är Speedway på en isbana istället där motorcyklarna har hjul med gigantiska spikar på vilket ger dem ett helt enormt grepp på banan. I Sverige innefattas isracing, flat track, gräsbana och långbana inom Speedway men man brukar ändå separera dessa genom att säga till exempel is-racing när det handlar om isbana. Speedway är en väldigt populär sport i Sverige även om det inte är så otroligt många utövare, vilket man kan förstå med tanke på att det är en kostsam och väldigt farlig sport. Motorcyklarna har inga bromsar eftersom ett bromssystem väger onödigt mycket och vikt gör att man tappar acceleration och fart så man har bestämt sig för att ta bort bromsarna. Som med alla andra roliga sporter så går det fint att betta på speedway och letar man efter fler roliga sporter att satsa på så är idrott.nu en bra sida att hitta sporter på. Det är inte alla spelbolag som erbjuder spel på just speedway eftersom det är en ganska lokal sport och svårt att sätta odds, men det är en väldigt rolig och spännande sport både att titta och betta på.